Site icon USA NEWS 24

Californië kiest generieke geneesmiddelenfabrikant Civica om goedkope insuline te maken

SACRAMENTO, Californië – Gouverneur Gavin Newsom kondigde zaterdag de selectie aan van de in Utah gevestigde fabrikant van generieke geneesmiddelen Civica om goedkope insuline voor Californië te maken, een ongekende stap die zijn belofte nakomt om de deelstaatregering in directe concurrentie te brengen met merkgeneesmiddelenfabrikanten die de markt domineren.

“Mensen zouden niet tot schulden moeten worden gedwongen om levensreddende recepten te krijgen,” zei Newsom. “Californiërs zullen toegang hebben tot enkele van de goedkoopste beschikbare insuline, waardoor ze elk jaar duizenden dollars kunnen besparen.”

Het contract van $ 50 miljoen, dat Newsom en zijn mede-democratische wetgevers vorig jaar hebben goedgekeurd, roept Civica op om insuline van het staatsmerk te produceren en het levensreddende medicijn te verstrekken aan elke Californiër die het nodig heeft, ongeacht de verzekeringsdekking. apotheken. Maar insuline is nog maar het begin. Newsom zei dat de staat ook zal kijken naar de productie van de opioïde overdosis omkering drug naloxon.

Allan Coukell, Senior Vice President of Public Policy van Civica, vertelde KHN dat de niet-gouvernementele geneesmiddelenfabrikant ook in gesprek is met de Newsom-regering over mogelijk het maken van andere generieke geneesmiddelen, maar hij weigerde uit te werken en zei dat het bedrijf zich eerst richt op het maken van goedkope medicijnen. insuline overal verkrijgbaar.

“We zijn erg enthousiast over deze samenwerking met de staat Californië”, aldus Kuckel. “We willen niet 100% van de markt bezitten, maar we willen dat 100% van de mensen toegang heeft tot eerlijke insulineprijzen.”

Aangezien de kosten van insuline voor consumenten enorm zijn gestegen, hebben democratische wetgevers en activisten de industrie opgeroepen om de prijzen te beperken. Slechts enkele weken nadat president Joe Biden Big Pharma had aangevallen wegens het verhogen van de insulineprijzen, kondigden de drie medicijnfabrikanten die de insulinemarkt beheersen – Eli Lilly and Co., Novo Nordisk en Sanofi – aan dat ze de catalogusprijzen voor sommige producten zouden verlagen.

Newsom, die de farmaceutische industrie eerder beschuldigde van het uithollen van Californiërs met “torenhoge prijzen”, voerde aan dat de lancering van het generieke medicijnlabel van de staat, CalRx, de concurrentie zou vergroten en de industrie onder druk zou zetten. Administratieve functionarissen weigerden te zeggen wanneer Californische insulineproducten beschikbaar zouden zijn, maar experts zeggen dat het al in 2025 zou kunnen zijn. Coukell zei dat het medicijn van het staatsmerk nog steeds goedkeuring van de FDA nodig heeft, wat ongeveer 10 maanden kan duren.

Pharmaceutical Research en Manufacturers of America, die lobbyen namens bedrijfsmerken, hadden kritiek op de verhuizing van Californië. Reid Porter, Senior Director of State Public Affairs van PhRMA, zei dat Newsom gewoon “politieke punten wil scoren”.

“Als de gouverneur een significante invloed wil hebben op wat patiënten betalen voor insuline en andere medicijnen, moet hij zijn aandacht uitbreiden naar anderen in het systeem die patiënten vaak meer laten betalen dan voor medicijnen,” zei Porter, die farmaceutische tussenpersonen de schuld gaf bedrijven die bekend staan ​​​​als apotheekmanagers die namens verzekeraars met fabrikanten onderhandelen over medicijnkortingen en kortingen.

De Pharmaceutical Care Management Association, die apotheekmanagers vertegenwoordigt, zei op haar beurt dat farmaceutische bedrijven verantwoordelijk waren voor de hoge prijzen.

Maar experts op het gebied van geneesmiddelenprijzen zeggen dat apotheekmanagers en geneesmiddelenfabrikanten de schuld delen.

Ambtenaren van de Newsom-administratie zeggen dat sommigen door de hoge insulinekosten gedwongen zijn om maar liefst $ 300 te betalen voor een injectieflacon of $ 500 voor een doos met injectiepennen, en dat te veel Californiërs met diabetes hun medicatie overslaan of verstrekken. Dit kan leiden tot blindheid, amputaties en levensbedreigende aandoeningen zoals hartaandoeningen en nierfalen. Bijna 10% van de volwassenen in Californië heeft diabetes.

Civica ontwikkelt drie soorten generieke insuline, bekend als biosimilars, die beschikbaar zullen zijn in zowel flacons als injectiepennen. Ze zullen naar verwachting uitwisselbaar zijn met merkproducten, waaronder Lantus, Humalog en NovoLog. Coukell zei dat het bedrijf het medicijn beschikbaar zal stellen voor niet meer dan $ 30 per injectieflacon of $ 55 voor vijf injectiepennen.

Newsom zei dat staatsinsuline veel patiënten $ 2.000 tot $ 4.000 per jaar zou besparen, hoewel kritische vragen over hoe Californië de producten in de handen van consumenten zal krijgen onbeantwoord blijven, inclusief hoe het apotheken, verzekeraars en detailhandelaren zal overtuigen om de medicijnen te distribueren.

Vorig jaar verstrekte Newsom ook 50 miljoen dollar startkapitaal om een ​​insulinefabriek te bouwen; Coukell zei dat Civica de bouw van een fabriek in Californië onderzoekt.

De stap van Californië, hoewel nooit geprobeerd door de deelstaatregering, zou kunnen worden afgezwakt door recente beslissingen van de industrie om de insulineprijzen te verlagen. In maart beloofden Lilly, Novo Nordisk en Sanofi lagere prijzen, waarbij Lilly een flacon aanbood voor $ 25 per maand; Novo Nordisk belooft grote kortingen om de prijs van een bepaalde generieke injectieflacon op $ 48 te brengen; en Sanofi verlaagde ook de prijzen, met één flacon voor $ 64.

Het kantoor van de gouverneur zei dat het de staat $ 30 per injectieflacon zou kosten om de insuline te produceren en te distribueren en voor die prijs te verkopen. Door dit te doen, zo betoogde de administratie, “zal de spectaculaire kostenverschuiving worden voorkomen die optreedt bij traditionele farmaceutische prijsspelletjes.”

Experts op het gebied van geneesmiddelenprijzen zeiden dat generieke productie in Californië de insulinekosten verder zou kunnen verlagen en mensen met een hoog eigen risico of geen verzekering ten goede zou kunnen komen.

“Dit is een buitengewone stap in de farmaceutische industrie, niet alleen voor insuline, maar mogelijk voor alle soorten medicijnen”, zegt Robin Feldman, een professor aan het California College of Law in San Francisco. “Het is een zeer moeilijke industrie om te ontwrichten, maar Californië staat op het punt om precies dat te doen.”

Dit verhaal is geproduceerd door KHN, uitgever van California Healthline, een redactioneel onafhankelijke dienst van de California Health Care Foundation.

gerelateerde onderwerpen

Neem contact met ons op Vertel een verhaal Tip

Exit mobile version