Site icon USA NEWS 24

Courtney Love bekritiseert Rock Hall’s “Sexist Gatekeeping” in Guardian Editorial

Vorige week bekritiseerde Courtney Love de Rock & Roll Hall of Fame door een bericht op Twitteren en Instagram over de ongelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke kandidaten. Nu sloot ze het af met een opmerking voor Bewakermet de vraag: “Waarom worden vrouwen zo gemarginaliseerd in de Rock & Roll Hall of Fame?”

In het artikel merkt Love op dat de overgrote meerderheid van de muzikanten in de Rock Hall mannen zijn, en betreurt ook de afwezigheid van vrouwelijke muzikale iconen – namelijk Big Mama Thornton, Chaka Khan en Kate Bush – van de instelling. “Canonmaking in de Rock Hall riekt niet alleen naar seksistische poortwachters, maar ook naar opzettelijke onwetendheid en vijandigheid”, schrijft ze.

Volgens Love is het gebrek aan genderdiversiteit voor een deel toe te schrijven aan de mensen die voor de Rock & Roll Hall of Famers kiezen. “Van de 31 mensen in de benoemingscommissie zijn er maar negen vrouw”, beweert ze. “Volgens muziekhistoricus Evelyn McDonnell zijn de kiezers van Rock Hall, waaronder muzikanten en de elite uit de industrie, voor 90% mannelijk.”

Love suggereert ook dat de Rock Hall niet evenredig veel zwarte muzikanten aantrekt. “Het ziet er ook niet goed uit voor zwarte artiesten – de Beastie Boys werden in 2012 ingewijd voor de meeste zwarte hiphopartiesten op wie ze leerden rijmen”, schrijft ze. “Een stam genaamd Quest, die sinds 2010 in aanmerking komt en wiens muziek nieuwe grenzen voor hiphop heeft gesmeed, werd vorig jaar en dit jaar opnieuw genomineerd en gooide de dobbelstenen tegen de blanke rockers waarmee ze op de stemming moeten concurreren.”

Love besluit haar essay: “Als de Rock Hall niet bereid is te kijken naar de manieren waarop het het geweld van structureel racisme en seksisme repliceert waarmee artiesten in de muziekindustrie worden geconfronteerd, als het niet goed kan eren wat visionaire vrouwelijke artiesten hebben gecreëerd, geïnnoveerd, revolutioneerde en droeg bij aan populaire muziek – nou, laat hem dan maar in een zak naar de hel gaan.

Artiesten komen 25 jaar na de release van hun eerste commerciële opname in aanmerking voor de Rock & Roll Hall of Fame. De band van Love, Hole, kwam vanaf 2015 in aanmerking maar werd niet genomineerd. De band van de overleden echtgenoot van Love, Kurt Cobain, Nirvana, werd ingewijd in het eerste jaar dat ze in aanmerking kwamen en trad toe tot de Rock Hall als onderdeel van de klas van 2014. Love woonde de ceremonie bij met de bandleden van Cobain, Dave Grohl en Krist Novoselic.

Genomineerden voor plaatsing in de Rock & Roll Hall of Fame dit jaar zijn: A Tribe Called Quest, Cyndi Lauper, George Michael, Kate Bush, Missy Elliott, Rage Against the Machine, Sheryl Crow and the White Stripes.

Pitchfork heeft contact opgenomen met vertegenwoordigers van de Rock & Roll Hall of Fame voor commentaar.Exit mobile version